• skopelos hotels
    greece island skopelos

Την "Καθαρή Δευτέρα" στη Σκόπελο συνηθίζουν να μαζεύονται σε εξοχικά και να γλεντούν μέχρι το πρωί καθώς σχηματίζουν με λουλάκι στο μέτωπό τους έναν σταυρό.

i kalesΤην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ντύνονται οι σκοπελίτες με παραδοσιακες στολές του νησίου και φέρνουν
βόλτα όλη την πόλη της Σκοπέλου. Τραγουδούν την ¨ΒΛΑΧΑ*¨  και όλοι οι νοικοκύρηδες τους κερνούν γαλακτομπούρεκο,
ριζόγαλο και κρασι χορεύουν, τραγουδούν συμμετέχοντας όλο το νησί. Το βράδυ κατεβαίνουν στην παραλία και
συνεχίζουν το γλέντι.

*Το τραγουδι της ΒΛΑΧΑΣ το τραγουδούν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και λέει το τραγούδι:
Αντέ να παμε Βλάχα
αντέ να παμέ Βλάχα
στον περα καφενε....

trata skopelosΤην Κυριακή της Κρεατινής είναι το έθιμο της "τράτας" κατά το οποίο μουντζούρηδες σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι -την τράτα- και περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας ευτράπελα (περπάσκα) τραγούδια αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκόμενους. Ο κόσμος που ακολουθεί την τράτα με τους τραταραίους αποτελείται από μασκαράδες που τραγουδούν, πίνουν και κερνιόνται από τις νοικοκυρές ενώ κατά το σούρουπο η πορεία αυτή καταλήγει στην παραλία όπου και θα ρίξουν στη θάλασσα την τράτα τους.

Η 1η Σεπτεμβρίου, στη Σκόπελο, θεωρείται ως η πρώτη ημέρα του έτους. Άλλωστε είναι η εκκλησιαστική «πρωτοχρονιά». Επίσης ονομαζόταν και «Πρωτοτρυϊτιά» ή " Πρωτοτρυγιτιά" επειδή εκείνη την ημέρα άρχιζε ο τρύγος.Τον "" η νοικοκυρά είτε αφήνει από το προηγούμενο βράδυ έξω από το σπίτι ένα ποτήρι με νερό είτε πάει πρωί στη βρύση και γεμίζει μια κανάτα. Επιστρέφοντας, στο σπίτι πριν μπει στο σπίτι θα αναφωνήσει " Καλημέρα σπίτι" μπαίνει μέσα με το δεξί πόδι αφού πρώτα έχει τοποθετήσει στο κατώφλι του σπιτιού ένα ρόδι το οποίο και θα πατήσει. Στη συνέχεια ραντίζει με το νερό στις τέσσερις γωνίες του σπιτιού λέγοντας " Όπως τρέχει το νεράκι έτσι να τρέχει και το καλό στο σπίτι μας" Μετά, έριχναν μια πέτρα για να είναι γεροί αυτοί που κατοικούν το σπίτι σαν την πέτρα. Μπορεί επίσης αντί για νερό να χρησιμοποιηθεί αγιασμός. Το " αμποδιακό" ( έτσι λέγεται το έθιμο αυτό) στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνεται και με εικόνα χωρίς τη χρήση ροδιού .