Ως βάση όλων των συνταγών της παραδοσιακής κουζίνας, το ελαιόλαδο κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική διατροφή. Το ελαιόλαδο Σκοπέλου διακρίνεται πανελλαδικώς για την αγνότητά του και την εξαιρετική του γεύση. Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι ότι το δέντρο της ελιάς μεγάλωσε και έθρεψε αμέτρητες γενιές. Στη διάρκεια της κατοχής, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ελιά αποδείχτηκε για άλλη μια φορά «ιερό δένδρο» γιατί σε αυτήν οφείλεται αποκλειστικά η επιβίωση των κατοίκων του νησιού. Ενώ κανονικά η ελιά στη Σκόπελο καρποφορεί κάθε δεύτερο χρόνο, στα χρόνια της κατοχής τα δένδρα καρποφορούσαν πλουσιοπάροχα κάθε χρόνο. Έτσι οι Σκοπελίτες είχαν άφθονο ελαιόλαδο, όχι μόνο για την διατροφή τους αλλά και για την ανταλλαγή του με άλλα απαραιτήτα τρόφιμα και εφόδια