Χαρακτηριστική η τυρόπιτα της Σκοπέλου για το στριφτό της σχήμα και την απόλυτη λιτότητα γεύση της. Η μαεστρία των Σκοπελιτών οφείλεται στο πολύ καλό φύλλο που ανοίγουν σχεδόν λίγο προτού τη σερβίρουν. Στα χειροποίητα τυριά που προσθέτουν (φέτα από ντόπιο κατσικίσιο γάλα, μυζήθρα και λευκό τυρί) και στο επιτηδευμένο σχήμα της πίτας. Μια ακόμα διαφορά της, όμως, σε σχέση με άλλες τυρόπιτες είναι ότι το φύλλο της δεν κρατάει λάδι και τηγανίζεται γρήγορα και εύκολα. Δυστυχώς, η παρασκευή της εντοπίζεται κυρίως στο νησί
Υλικά
Για το φύλλο
1 κιλό σταρένιο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφικτή.
Υλικά για τη γέμιση
1/2 κιλό κατσικίσιο τυρί
Nισεστές για το άνοιγμα φύλλου.
Βήματα
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
- Αλευρώνετε μια επιφάνεια με νισεστέ και ανοίγετε ένα,ένα φύλλο.
- Παίρνετε το φύλλο ρίχνετε λίγο λάδι στην επιφάνεια .Τρίβετε το τυρί με το χέρι και το απλώνετε στο ένα τρίτο της επιφάνειας του φύλλου.σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Διπλώνετε την πίτα κλείνοντας μέσα τη γέμιση,και την τυλίγετε σαν σαλίγκαρο.Γεμίζετε και τυλίγετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
- Τηγανίζετε μία ,μία και από τις δύο πλευρές σε μπόλικο λάδι.Αφού ροδίσουν τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα